Kraków- nie tylko zabytki, lecz też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
dobra restauracja w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez imponujących towarów. Kraków słynie w głównej mierze z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik przepysznych regionalnych produktów – podróżnicy przeważnie wypatrują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kontakt/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.